luni, 14 ianuarie 2013

Suntem un popor anormal?

Mda, a inceput scoala, iar.  Incepe si iar se termina.. nici nu iti dai seama cat de repede trece...In fine.

Am gasit un interviu cu unul din istoricii romani, Lucian Boia. Acesta, la un moment dat spune ceva foarte bine punctat despre romani. E un raspuns pentru toti cei care se aduna si striga sus si tare despre "noi romanii suntem asa si pe dincolo", despre "mentalitatea poporului roman"."E clar că ţara e defectă, asta simte orice român. E o ţară unde lucrurile nu se leagă cum trebuie, o ţară unde lucrurile nu merg bine. Asta nu înseamnă că ceilalţi sunt normali, iar românii ar fi mai puţin normali. [...] Nu cred că există un dat fundamental, aşa sunt românii, aşa sunt francezii ş.a.m.d. Românii sunt cum sunt sau, mai bine zis, se comportă cum se comportă în funcţie de istoria pe care o traversează, în funcţie de starea socială, culturală. Deci, dacă reacţiile românilor sunt astea care sunt e fiindcă istoria ne-a marcat într-un anume fel. Popoarele sunt diferite, dar sunt mai ales asemănătoare. Să nu exagerăm şi să spunem că românii sunt un fel de marţieni. Românii sunt europeni, destul de apropiaţi de celelalte popoare europene, dar au şi unele distincţii, cum există între toate popoarele. " (sursa)

Si eu am spus-o de multe ori: romanii au o anumita mentalitate. Insa nu e chiar adevarat. Nu suntem ciudati, nu avem un tipic de gandire din cine stie ce motive. Daca avem o mentalitate a poporului este pentru ca ne-am creat-o prin ceea ce zicem, prin toate injuraturile aduse acestui popor. Mai bine zis ne-am dat singuri impresia ca avem o mentalitate. Dupa cum zice si Lucian Boia, totul se datoreaza urmarilor istorice, sociale, culturale. Insa toate popoarele au probleme.. acum, mai tarziu, au avut, vor avea, mici, mari, semnificative, nesemnificative.. Poate japonezii sunt un popor laudabil in secolul acesta prin forta lor de munca si ingeniozitate, dar cine stie daca peste un secol lucrurile vor sta la fel...

In concluzie inclin sa cred ca Romania ar putea trece printr-o perioada mai roz in viitor... Asteptarea e grea intr-adevar, iar multi trecem prin neplaceri, ne dorim o viata mai buna.. Si cred ca avem dreptul, insa sa nu ne ingropam tara de vie!

4 comentarii:

 1. Deci sincer,şi eu cred că suntem cam..alandala.SUntem exact cum nu trebuie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai dreptate ..nu se stie cand Romania se va ridica, peste masura asteptarilor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt de acord ca istoria a marcat mentalitatea romanilor numai ca multora li s-a urcat democratia la cap :). In fine, nu noi trebuie sa ne caracterizam: altii trebuie sa spuna despre noi ce suntem si cum suntem PRIVIND DINTR-O PERSPECTIVA OBIECTIVA! Principalul nostru defect este acela ca ne descurajeaza prea tare toate chestiile negative spuse despre Romania.

  Dee.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mie mi se pare o prostie din partea celor care spun că ''uite domn'le, Spania și Franța tot țări europene, latine, dar ei ce nivel au''. Da, doar că după atâtea secole de latinitate dacică amestecată cu elemente slave, plus alte elemente migratoare, e greu să ne mai credem la fel de latini. Dar ideea este că în 1200 în Franța existau Universități. Pe la 1400 italienii aveau bănci, făceau tranzacții. Să vrei să fii la nivelul unei țări care știa finanțe în momentul în care tu încă dădeai cu bota în turc și nici măcar domnitorul nu știa să citească, e puțin cam utopic. Eu zic să renunțăm la cursa asta nebunească de a dori cu orice preț să ajungem la nivelul statelor puternice, pentru că au un avans de sute de ani, avans pe care nu o să îl diminuăm în câteva zeci de ani. E mult de muncă până la acel moment. Odată cu fiecare nouă generație se nasc noi posibilități. Acum să cădem în complexele jurnaliștilor români, care clipă de clipă propovăduiesc sfârșitul țării, mi s-ar părea o idioțenie.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...