marți, 17 aprilie 2012

Societatea este o portocală mecanică- simplă la exterior şi complicată la interior

Vreau să vă prezint astăzi unul din filmele care le-am vizionat recent, într-o seară cu prietenii: A Clockwork Orange, regizat de celebrul Stanley Kubrik. De la început o voi zice: e super!

Avertisment: Filmul nu este destinat minorilor, conţine scene de violenţă extremă, viol, nuditate şi proastă influenţă asupra copiilor.

Filmul face parte din genurile psihologic, crime, drama.
Acţiunea, pe scurt, sună cam aşa:
În Anglia viitorului apropiat, o bandă de tineri se distrează în fiecare seară, sub influenţa drogurilor, bătând şi violând victime fără ajutor. Alex, cel care este capul bandei, dezaprobă o parte din cele întâmplate, aşa că ai lui îl abandonează în mâinile poliţiei. Este incarcerat, dar pentru a-şi reduce pedeapsa, este de acord cu un tip de tratament nonconformist prin care îi este "spălat" creierul şi astfel este schimbat - ajunge să urască violenţa şi tot ceea ce presupune ea (cel puţin aşa pretinde). Însă după ce este eliberat, vechii săi prieteni îl găsesc, iar revederea nu promite a fi prea plăcută.
conform cinemarx.ro 

Acuma părerea mea personală (atenţie pot fi spoilere):


- Filmul este lipsit de orice cenzură şi nu scuteşte pe nimeni să vadă cum este defapt realitatea, o realitate ascunsă, meschină, ce se petrece chiar sub ochii celor mai nevinovaţi cetăţeni. Dacă acţiunea este dusă un pic la extreme, este pentru a sublinia faptul precizat anterior. Trebuie să fiţi tari de fire şi să nu vă grăbiţi să trageţi concluzii.
 
- Personajele practică, în începuturile filmului, ceea ce se cheamă ultraviolenţă, un manifest împotriva societăţii şi a conducerii ei. Aceasta este percepută ca o formă de distracţie de către membrii bandei.

- Personajul principal, Alex, este un om bun de la natură, dar asemenea atâtor altor personaje din literatură şi cinematografie, el denaturează şi ajunge în punctul cel mai înalt al dezumanizării şi a cruzimii. Cred că putem identifica cu toţii asemenea personaje în operele citite (Alexandru Lăpuşneanu, Ion etc.). Situaţia se conturează totuşi diferit în acest film, dar bazele sunt aceleaşi. Aceeaşi răscoală împotriva societăţii, această temă fiind atât de dezbătută!
 
-Partea a doua a filmului prezintă viaţa din închisoare şi din cadrul programului de tratament la care este supus Alex. El este obligat să se uite la scene de violenţă, tocmai pentru a vedea teribilismul lor. Este torturat practic, totul pentru a fi readus la stadiul omului normal, paşnic, şi cel mai important pentru stat: pasiv, care să nu aibă o voce. Acesta este mitul patului lui Procust, faptul că societatea ne vrea pe toţi la fel pentru a ne ţine mai bine în frâu. (după cineblog.info).

-Partea a treia este cea în care Alex este eliberat şi se întoarce în lume. Însă întoarcerea nu-i aduce nimic bun, ci păstrează cicatricile lăsate de el şi banda lui pe vremurile când practicau ultraviolenţa. Nu spun mai multe, ci vă las să urmăriţi filmul, dacă v-am făcut curioşi. Totuşi este uimitor cum totul parcă este condus de karmă. Nimic în lumea asta nu rămâne suspendat. Totul are un rost, un mesaj şi un  feedback.
 
-Limbajul filmului aparţine unor timpuri învechite, este o engleză shaksperiană şi vă recomand să îl căutaţi în română, sau cel puţin cu subtitrare. Scena de început, unde scrie pe perete Moloko Vellocet, se referă la un fel de drog pus în lapte. Filmul are chiar şi un argou propriu, creat de autor, care este descris şi pe wikipedia. Documentaţi-vă asupra fiecărui termen!

-Mi-a plăcut filmul, mesajul şi viziunea. Mi-a plăcut şi legătura care se creează între Alex şi muzica lui Beethoven, în special simfonia a 9-a. Ea este redată mai detaliat în a 3-a parte a filmului, şi tot ea îl determină să vrea să se sinucidă.

Citate: 
 • There was me, that is Alex, and my three droogs, that is Pete, Georgie, and Dim, and we sat in the Korova Milkbar trying to make up our rassoodocks what to do with the evening. The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultra-violence. (Alex- intro)
 • Initiative comes to thems that wait. (Alex)
 • Viddy well, little brother. Viddy well. (Alex)
 • It had been a wonderful evening and what I needed now, to give it the perfect ending, was a little of the Ludwig Van. (Alex)
 • Goodness is something to be chosen. When a man cannot choose he ceases to be a man. (Capelanul închisorii)
 • Suddenly, I viddied what I had to do, and what I had wanted to do, and that was to do myself in; to snuff it, to blast off for ever out of this wicked, cruel world. One moment of pain perhaps and, then, sleep for ever, and ever and ever. (Alex)
Ca o concluzie:
Da, uitaţi-vă! Nu aveţi ce pierde, filmul este o capodoperă a cinematografiei! Şi uitaţi-vă de mai multe ori la el, căci este lung, greu, plin şi nu veţi putea cuprinde totul o dată. Şi eu vreau să mă mai uit, să mai citesc despre el, să mai caut curiozităţi. Filmul este din 1971, dar este superior realizat faţă de multe alte filme moderne. Da, da ,da, nu-l rataţi! Toată lumea va rămâne cu o anumită încărcătură intelectuală după cele 2 ore şi ceva ale sale.
->Uitaţi-vă câte recenzii pozitive sunt pe prima pagină a IMDb: aici
->Check out şi recenzia de pe cineblog.ro, este foarte bună.
V-am convins? :)
 

Influenţele filmului asupra celorlaltor culturi şi a societăţii:
[vezi wikipedia, atenţie spoilers!]

-În primul rând filmul este ecranizat după o romanul cu acelaşi nume scris de Anthony Burgess.

-Industria muzicală:
My Chemical Romance, photoshoot în stilul bandei lui Alex:

-Televiziune:
The Simpsons, adesea fac referiri la personajul lui Alex din Clockwork Orange:

Şi multe alte referinţe pe care le puteţi găsi tot pe preţioasa wikipedia.

Sper că nu v-am plictisit, ci din contră, v-am introdus într-o lume a unui film despre lume.
Cine l-a văzut deja, îl rog să-mi spună părerea lui!

p.s. wow.. asta e cea mai complexa si inflacarata recenzie a mea :)) ..

2 comentarii:

 1. Am vazut filmul si eu si mi-a placut.
  Simpsons copiaza pe toti mereu

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...