marți, 27 martie 2012

Ce înseamnă a trăi între pereţii unui ospiciu?

Întrebarea mi-am pus-o de nenumărate ori, căci oricât mă feresc de nebuni (ca s-o zic pe şleau), sunt mare amatoare de filme şi cărţi despre bolile mentale. Mă pasionează subiectul, deşi nu e unul deloc plăcut. Mai mult decât atât voi fi o norocoasă să particip împreună cu clasa la o dezbatere pe tema aceasta, în cadrul "Săptămânii altfel".

Anyway, răspunsul la întrebare îl află Veronika, când decide să se sinucidă...

Ieri am terminat de citit cartea lui Paulo Coelho, "Veronika se hotărăşte să moară". Dincolo de tendinţele de a include în carte pasaje cu tentă mai comercială (sexuală), cartea mi-a plăcut în mod deosebit pentru mesajele ei.
În primul rând mi-a făcut plăcere să citesc despre vieţile unor personaje internate în sanatoriul Vilette şi relaţiile dintre ele. Apoi mi-a atras atenţia "doctorul Igor" cu experimentul lui, la prima vedere chiar barbar.
În sfârşit, mesajul preţuirii vieţii şi încrederea urmării visului tău sunt predominante, dar dacă citeşti cu atenţie descoperi unele subtilităţi şi nişte pasaje tare inteligente.

O recomand fiindcă e destul de uşor de citit, e scurtă şi cuprinzătoare, chiar savuroasă, în ciuda subiectului. Am şi mici obiecţii dar nu merită a fi menţionate, căci impresia generală ce mi-a lăsat-o e una pozitivă.Un citat din carte:

"-Sunt vindecată?
 -Nu. Sunteţi o persoană diferită, dar vreţi să fiţi la fel ca ceilalţi. Şi faptul acesta e considerat ca o boală gravă. [...] Este grav să vrei să fii la fel, fiindcă asta înseamnă să forţezi natura şi să mergi împotriva legilor lui Dumnezeu, care, în toate crângurile şi pădurile din lume, nu a creat nici o singură frunză la fel cu alta"

12 comentarii:

 1. Eu nu m-am intrebat nicioada ce gasesti intre acei pereti de ospiciu. M-am intrebat ce gasesti in mintea bolnavilor care stau acolo :D.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E adevarat ca e mai interesanta intrebarea ta, dar pe langa asta eu am devenit curioasa si ce inseamna a trai in asa un mediu. Ideea mi-a pornit de la cartea citita, care mi-a deschis mai multe perspective ale vietii :)

   Ștergere
 2. ciudat :) nu mi-as putea imagina cum e sa traiesti asa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cred ca aici revine greul scriitorilor, actorilor..

   Ștergere
 3. imi place mult citatul.
  pe mine ma sperie persoanele care au anumite dificultati( sa le zic asa) pentru ca stiu ca unii sunt chiar periculosi...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. si pe mine, desi incerc sa ma gandesc mereu ca nu ar trebui. defapt chiar ar fi interesant de lucrat cu asemenea persoane, dar cred ca putini ar avea puterea sufleteasca sa o faca.. :| iar eu nu stiu daca as putea..

   Ștergere
 4. Am citit-o prin liceu şi mi-a plăcut la nebunie.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt pasionata de psihiatrie, si da. Nu e important ce gasesti intre peretii unui spital de nebuni, interesant e ceea ce gasesti in mintea pacientilor. Mintea umana... nu are limite. Anyway. Imi plac la nebunie cartile lui Paulo Coelho, dar inca nu am citit Veronika se hotaraste sa moara :D.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Atunci sper ca te-am convins s-o citesti. Mie mi-a placut foarte mult. E prima carte de acest autor ce o citesc.
   Psihiatria mi se pare o stiinta foarte frumoasa.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...