vineri, 4 martie 2011

La început de primăvarăVoie bună, viață, revigorare, soare, albine, albastru pur, flori, fluturi, culori... Este primăvară!
Ador senzația de trezire la viață și de veselie generală. Parcă nimic nu mai contează așa mult, supărările dispar, zâmbetele apar.
Deasemenea acum este și vremea babelor. Mă pasionează acest obicei din pricina numeroaselor legende și povestiri. Ce spune tradiția despre babe?
Zilele babelor încep la 1 martie și de regulă durează până în 9 martie. În unele zone ale țării durează chiar și 12 sau 24 de zile.
Înainte de a veni primăvara, oamenii își aleg ziua care să le reprezinte baba. Tradiția spune că așa cum îți va fi baba, așa îți va fi anul.
Acest obicei este legat de legenda Babei Dochii. În acest caz există mai multe povești. Una din legende spune că Baba Dochia era o soacră rea care, într-o zi, și-a trimis nora să spele lâna neagră și să o facă albă. Fata plânse, și văzând-o așa, unui bătrân, care era de fapt Dumnezeu, i se făcuse milă de aceasta și îi dăduse lânii culoare albă. Deasemenea îi dăruise fetei un ghiocel. Aceasta s-a întors acasă cu lâna și floarea.Baba s-a enervat dar, convinsă că a venit primăvara, a pornit la drum cu turma de oi. La început își luase 12 cojoace pe care le-a lepădat pe drum datorită încălzirii vremii. Însă spre sfârșitul zilei, aerul s-a înăsprit, a venit gerul și Baba Dochia a înghețat cu tot cu turma ei.
Altă variantă spune că Baba Dochia și-a trimis nora la cules de fragi. Un moșneag i-a dăruit fetei un pumn de fragi și Baba, convinsă de sosirea primăverii a pornit la drum cu 9 cojoace pe care le-a tot lepădat.
O altă legendă spune că ea ar fi fost fiica regelui Decebal. Traian se îndrăgostise de ea, dar fata a fugit de el și, ajutată de Maica Sfântă, a fost transformată împreună cu turma sa într-un complex de stânci, care se poate vedea pe muntele Ceahlău.
Există fel și fel de variante create de bătrânii satelor transmise din vorbă în vorbă. Adevărul, cu siguranţă, nu-l știe nimeni, dar cum e firea românilor , ne place să cinstim fel şi fel de tradiții.

Baba mea va fi în 6 martie, o dată aleasă la întâmplare, mai mult pentru că se nimerește în weekend.

În altă ordine de idei, activitatea mea preferată acum ar fi aceea de a mă întinde într-o iarbă proaspătă, verde şi crudă, sub un soare blând şi cu o carte de excepţie în mână. Momentan citesc Cartea Mironei de Cella Serghi, un roman superb, sensibil, fin ca o dantelă. Chiar ador stilul de a scrie a lui Cella Serghi, pentru ca înfiripă cuvintele atât de frumos, încât este o plăcere să citeşti si sa reciteşti unele paragrafe care iţi mângâie sufletul. Nu are foarte multă naraţiune, dar o recomand celor ca mine, care fac o pauză de la cititul cărţilor SF-thriller-comedii şi işi doresc un roman cu povestea încărcată de ambiţie, putere, fineţe şi romantism a unei tinere talentate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...